Loading...

PGS Actueel

Voor opslag van gevaarlijke stoffen is een vergunning nodig op grond van de Wet milieubeheer. Onderdeel van de vergunning zijn eisen aan brandbeveiliging van opslag van gevaarlijke stoffen. De Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS) bevat richtlijnen voor opslagbedrijven en bevoegd gezag bij realisatie van de vereiste brandbeveiliging.

Toepassing

In enkele PGS-publicaties wordt onafhankelijke inspectie van het uitgangspuntendocument en de brand­beveiligingsinstallatie beschreven. Volgens PGS 15 Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen moet het uitgangspuntendocument worden geïnspecteerd voordat het bevoegd gezag het kan goedkeuren. En de brandbeveiligingsinstallatie moet vóór ingebruikname en daarna jaarlijks worden geïnspecteerd. Bij die inspectie moet worden beoordeeld of de installatie nog voldoet aan het goedgekeurde uitgangspuntendocument.

CCV-inspectieschema’s PGS

In overleg tussen vertegenwoordigers van opslagbedrijven, bevoegd gezag en inspectie-instellingen zijn 2 inspectieschema’s ontwikkeld. Een inspectieschema voor beoordeling van het uitgangspuntendocument, en een inspectieschema voor beoordeling van de brandbeveiligingsinstallatie. Beide inspectieschema’s sluiten naadloos aan op PGS 15, en zijn tevens bruikbaar voor beoordeling van brandbeveiliging op grond van andere PGS-richtlijnen (bijvoorbeeld PGS 8, PGS 29, PGS 31).

Accreditatie inspectie-instellingen

De nationale accreditatie-instantie kan inspectie-instellingen accrediteren voor inspecties op grond van de CCV-inspectieschema’s PGS, zie de BR010-lijst. Zodra een inspectie-instelling is geaccrediteerd, wordt hij vermeld in het overzicht op deze website.

Uitgangspuntendocument

De PGS Beheerorganisatie heeft een handreiking gepubliceerd over uitgangspuntendocumenten voor brandbeveiliging van gevaarlijke stoffen.

Bron CCV - Brandbeveiliging opslag gevaarlijke stoffen

De ‘Handreiking voor het opstellen van een Uitgangspunten Document (UPD) voor Vastopgestelde Brandbeheersings- en Brandblussystemen (VBB-systemen)’ is gepubliceerd en beschikbaar op de PGS-website.

Doel

De Handreiking UPD voor VBB-systemen heeft als doel om de gebruiker te helpen bij het opstellen van een UPD. De handreiking is gebaseerd op PGS 15, 2016 versie 1.0 (september 2016) en sluit ook aan bij de UPD-voorschriften van deze richtlijn. Een UPD kan ook bij andere PGS-richtlijnen worden gebruikt. Vooral hoofdstuk 7 biedt aanknopingspunten om het UPD breder toe te passen.

De handreiking beschrijft:

  • de rol van de betrokken partijen;
  • het proces waarlangs het UPD tot stand komt;
  • de wijze waarop het document in de praktijk gebruikt zou moeten worden;
  • de onderdelen die in het UPD aan de orde moeten komen.

Achtergrond

In de PGS 15 richtlijn wordt beschreven hoe verpakte gevaarlijke stoffen in hoeveelheden groter dan 10 ton op een veilige wijze worden opgeslagen. Als beschermingsniveau 1 vereist is, is ook een geschikt en bedrijfsgereed Vast opgesteld Brandbeheersing- en Brandblussysteem (VBB-systeem) nodig.

PGS 15 stelt, dat een VBB-systeem (of een combinatie van VBB-systemen) is ontworpen volgens het goedgekeurd UPD. In PGS 15 richtlijn is omschreven wat de functie van het UPD is, welke informatie het UPD moet bevatten, hoe, door wie en wanneer het UPD moet worden beoordeeld en goedgekeurd. Het goedgekeurde UPD neemt bij de uitvoering en beoordeling van VBB-systemen een centrale plaats in en is dan het leidende document. Ondanks dat ook in voorgaande versies van de PGS 15 richtlijn uitleg is gegeven over de functie en inhoud van het UPD, bleek in de praktijk dat het opstellen, beoordelen en goedkeuren van het UPD vaak een moeizaam proces is. De redenen die hieraan ten grondslag liggen zijn divers. In iedere geval is duidelijk geworden dat de partijen die betrokken zijn bij het UPD proces behoefte hebben aan een handreiking. 

Bron: Handreiking UPD voor VBB-systemen gepubliceerd

Een aantal publicaties uit de de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS) en de nieuwe PGS beheerorganisatie zijn aangepast. De Publicatiereeks is een handreiking voor bedrijven die gevaarlijke stoffen produceren, transporteren, opslaan of gebruiken en voor overheden die zijn belast met de vergunning- verlening en het toezicht op deze bedrijven. Op basis van de actuele stand der techniek wordt een overzicht gegeven van voorschriften, eisen, criteria en voor- waarden, die kunnen worden toegepast bij vergunningverlening, het opstellen van algemene regels en het toezicht op deze bedrijven. In de publicatiereeks wordt zoveel mogelijk op integrale wijze aandacht besteed aan arbeidsveiligheid, milieuveiligheid, de transportveiligheid en de brandveiligheid.

Er zijn nieuwe versies van PGS 15 (opslag van verpakte gevaarlijke stoffen), PGS 28 (Vloeibare brandstoffen – ondergrondse tankinstallaties) en PGS 30 ((Vloeibare Brandstoffen – bovengrondse tankinstallaties en afleverinstallaties) en PGS 8 (Opslag organische peroxiden). Deze PGS-publicaties voldoen aan de laatste stand der techniek. Deze richtlijnen kunnen gebruikt worden bij het maken van nieuwe omgevingsvergunningen. Naar verwachting zullen de nieuwe richtlijnen ook worden opgenomen in het activiteitenbesluit.

De nieuwe PGS 8, 15, 28 en 30 zijn te downloaden vanaf onze site.