Loading...

NEN6089 Actueel

NEN heeft onlangs de normen NEN 6069 en NEN 6075 over de brand- en rookwerendheid van bouwproducten gepubliceerd. Met deze normen kan worden beoordeeld hoe een bouwproduct brand en rook kan tegenhouden. Vooral handig omdat de eisen op dit gebied in het nieuwe Bouwbesluit zijn aangepast.

Op donderdag 8 maart organiseert NEN een informatiemiddag over het toepassen van deze normen in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bepaling van de weerstand tegen rookdoorgang

Met NEN 6075 kan de rookdoorlatendheid van bouwdelen worden beproefd. Tot nog toe moest de weerstand tegen rookdoorgang worden afgeleid van de brandwerendheid. NEN 6075 maakt vanaf nu onderscheid tussen koude rook (rook met kamertemperatuur) en warme rook (200 ºC). Dit is een hele verbetering ten opzichte van de rookdoorgang op basis van vlamdichtheid.

Bepaling van de brandwerendheid

De criteria voor de brandwerendheid waren voorheen afhankelijk van het soort bouwdeel. Zo werden ramen en deuren op straling beoordeeld en wanden op temperatuur. Door meer toepassing van glas, was het niet duidelijk of deze als wand of als raam moeten worden beoordeeld. NEN 6069 lost dit probleem op: wanden rondom een beschermd subbrandcompartiment worden op straling beoordeeld, wanden rondom een brandcompartiment worden op temperatuur beoordeeld.

NEN 6069 en NEN 6075 zijn te bestellen in de Normshop op [url = href="http://www.nen.nl" target="new"]www.nen.nl[/url].

Informatiemiddag

Tijdens de informatiemiddag wordt uitleg gegeven over hoe de normen praktisch kunnen worden toegepast en wordt een voorschot genomen op toekomstige ontwikkelingen. Deze middag is interessant voor iedereen die te maken heeft met brand- en rookwerendheid van bouwproducten.

Bron: www.nen.nl/evenementen.nl

NEN heeft de definitieve versie van NEN 6089 “Bepaling van de opvang- en doorstroomcapaciteit van een bouw­werk” gepubli­ceerd, tegelijk met NPR 6080, het bij de norm behorende rekenprogramma. Uitgangspunt van de norm is de eis dat een groep mensen een gebouw op een veilige ma­nier kan ontvluchten in geval van brand.

NEN 6089 geeft de bepalingsmethode voor de opvang- en doorstroomcapaciteit van een bouwwerk. De norm is primair bedoeld voor situaties waarin sprake is van een totale ontruiming van een bouwwerk bij een brand. De inhoud is in belangrijke mate ontleend aan de voorschriften van de Regeling Bouwbesluit 2003 en de MG-circulaire 2003-19 van 17 juli 2003 van het Ministerie van VROM.

De norm geldt voor vrijwel alle in het Bouwbesluit 2003 gedefinieerde gebruiksfuncties. Uitzonderingen zijn gebouwen met alleen woonfuncties, een celfunctie (voor gedetineerden) en een gezondheidszorgfunctie (voor bedgebonden patiënten). In de norm is invulling gegeven aan een aantal belangrijke discussies in de markt. Zo is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan uit te gaan van gefaseerde ontruiming. Ook mag horizontale opvangcapaciteit onder bepaalde voorwaarden worden meegerekend.

Rekenprogramma NPR 6080

Gebruikers van NEN 6089 moeten zich realiseren dat de berekening in deze norm is gebaseerd op een sterk vereenvoudigd model van de werkelijkheid van een gebouwontruiming. Het doel van de berekening is niet om de werkelijke ontruimingstijd te voorspellen, maar uitsluitend om vast te stellen of de bouwkundige kenmerken van het bouwwerk in voldoende mate een veilige ontruiming garanderen. Om zo’n uitspraak te kunnen doen voor een breed scala aan gebouwen met sterk uiteenlopende kenmerken, is de norm vrij complex geworden. Om het gebruik ervan te vergemakkelijken is NPR 6080 ontwikkeld; het rekenprogramma voor het uitvoeren van de berekeningen. In het programma kunnen ontruimingsscenario’s worden gemodelleerd.

Bron: NEN Bouwmail